SKOOL – ASURA mesterséges intelligencia gyerekeknek

Ismétlésért kiáltott a gyerekeknek rendezett workshopunk!

A legnagyobb örömünkre hatalmas sikert aratott a két hete megrendezett „TANÍTSD MEG A TELEFONODNAK A VILÁGOT!” workshopunk, amire már az indulás előtt kétszeres túljelentkezés volt.

„Nagyon ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit is érdeklődik a programozás és a kódolás iránt, mert a mentorok nagyon jófejek és jól képzettek.” – 16 éves gimnazista lány

De miről is szólt ez egyáltalán és hogyan jött az ötlet?

Tavaly év végén úgy döntöttünk, hogy a vírus adta óvintézkedések miatt nem egy céges vacsorára költjük a karácsonyi büdzsét, hanem inkább valami jótékony célra fordítjuk.

“A célunk, hogy az Asura Technologies további erősödésével és a külföldi megrendelések számának emelkedésével párhuzamosan példát mutassunk más kisvállalkozásnak is és egyre több energiát szenteljünk olyan területekre mint a fiatalok jövőképének és lehetőségeinek szélesítése, hiszen felelős vállalatként a társadalmi felelősségünk is egyre nagyobb.” – Kiss-György Máté

Olyan jó ügyet kerestünk, ahol gyerekeken segíthetünk, és bár számtalan ilyen közül választhattunk, olyat szerettünk volna, ami a profilunkba vág. Így kérdés nélkül esett a választás a SKOOL-ra, akik 2014 óta segítik fiatal lányok, hátrányos helyzetű csoportok bekapcsolódását a számítógépes kódolás világába és a vállalkozói szemléletmódba. Az indulás óta több, mint 4000 gyermek ismerkedett meg rajtuk keresztül a digitális alkotás örömeivel. A statisztikák alapján csupán 10-15% a női munkavállalók száma az IT szektorban világszerte, és saját tapasztalataink is mutatták, hogy nehéz jó IT szakembert találni, a kreativitásukat másképpen virágoztató hölgyeket pedig még inkább, így ez a terület hamar a szívügyünkké vált. Bele is vágtunk az együttműködésbe és megalkottunk egy a SKOOL-lal és az Asura fejlesztőkkel közösen tartott workshopot.

Az eseményre a maximális 15 fő helyett 27-en jelentkeztek, ami miatt még izgatottabban vártuk, hogy hogyan találjuk meg a közös hangot a tinédzserekkel és hogyan tudunk átadni minél többet egy kamerán keresztül a cégünk mentalitásáról, és hogy az alapok elsajátításával kedvet kapjanak a területhez a karrierválasztásuk előtt.

„Nálunk egy csapat igazi jó haver gyűlt össze, ami miatt tök jó alapszabály, hogy emberek próbálunk maradni, baráti stílusban, nem főnök alkalmazotti viszonnyal. Szerintem nem lehet másként jól működni, csak ha az emberek jól érzik magukat a munkahelyükön, hiszen 8-10 órákat töltenek itt (nyilván ebben most nem segít a pandémia). Sokszor megyek be arra péntekenként, hogy inkább a közösségi térben töltik a délutánt a srácok, lányok, mintsem a gépük előtt, és ez így van jól. Nem csekkolgatjuk az alkalmazottakat, megvan a kellő rugalmasság, de ha feladat van akkor mindenki ráfekszik, akár hétvégézik is. Ahogy láthatjátok most is.” – Kiss-György Máté

Cégünk egyharmada, azaz 7 mentor segédkezett, akik szintén szuperül érezték magukat:

  • “Nagyon jó volt látni, hogy a gyerekeket érdekelte a foglalkozás, és hogy ennyi fiatalt el tudtunk érni a programozás témájában.”
  • „Érdekes volt látni a perspektívákat arról, hogy ki, hogy gondol magára 2050-ben, és a rajzok is viccesek voltak. Az egyedi alkalmazás összeállítása szintén izgalmas volt, de leginkább hogy a lányok is részt vettek benne. ”
  • „Minden rész szuper volt!”

A 4 órás foglalkozás alatt érintettük a mesterséges intelligencia és gépi tanulás alapjait, megvitattuk, hogy hol találkoztak már a témával korábban. Bemelegítésképpen rajzos formában egy közös felületen fejeztük ki, hogy milyennek látjuk magunkat 2050-ben. Volt itt szó drónokról, VR szemüvegről, önvezető autókról, égig érő felhőkarcolókról Budapesten, beépített chipekről, digitális oktatási reformokról.

Igyekeztünk megismerni a lányok és generációjuk gondolatmenetét, akik hamar olyan kérdéseket feszegettek, hogy hogyan lehet átverni a gépet, vagy mennyire lehetnek veszélyesek ezek a fejlesztések az emberekre nézve a jövőben.

Természetesen mindeközben párhuzamot vontunk az általunk alkalmazott technológiákkal. Ehhez első sorban a neurális háló és gépi tanulás fogalmaival ismerkedtünk, amit egyszerű példákon keresztül mutattunk be a machnileleraningforkids.co.uk segítségével. Madarakat és krokodilokat rajzolva tanítottuk meg Wattsonnak, hogy meg tudja különböztetni őket, majd fel tudja ismerni rajz vagy kép alapján. 30-40 példa után egész jól teljesítette a feladatot. ?

Az elméletet gyakorlatba ültetve elkészítettünk egy képfelismerő applikációt, a Thunkable segítségével, amit mindenki egyénenként személyre szabhatott és továbbfejleszthetett. Az applikációval fotót készítettünk, ami különböző cimkékkel leírta, hogy mit lát a képen. A feladatot a lányok sikeresen teljesítették, sőt a tervezettnél magasabb szintre fejlesztették az applikációt, további funkciókkal bővítve, amelyet később le is tölthettek telefonjukra és megoszthatták barátaikkal, családjukkal.


A lányok értékelése a foglalkozásról:

  • A workshop résztvevőinek 100% -a egy 6-os skálán 6 ponttal értékelte a mentorok segítségét
  • A workshop résztvevőinek 100% -a azt mondta, hogy a foglalkozás alapján megtartotta érdeklődését a technológiai oktatás és tanulmányok iránt
  • A résztvevők 100% -a azt mondta, hogy a lányok számára is nyitottnak érzi az IT szakterületet
  • A workshop résztvevőinek 83% -a képesnek tartja magát a programozás elsajátítására

Nőként óriási élmény volt az egész együttműködés megálmodása a nemes cél érdekében, és nagyon örültem, hogy a srácok is milyen lelkesen és vidáman részt vettek a mentorkodásban.

Ezért az elégedett visszajelzések alapján úgy döntöttünk, hogy április 24-én megtartjuk a túljelentkezőknek is a workshopot, sőt az ősz folyamán egy mentorprogramról is ötleteltünk már.