A Free-flow a legfrissebb trend

Egy olyan kifejezést veszünk ma górcső alá, mint a free-flow, amit még a Cambridge-i szótár is csak a napokban pontosított.

De mit jelent pontosan ez a divatos kifejezés és mitől vált azzá?

Egy akadályok nélküli, szabadon áramló rendszert jelent, amely számos IT megoldással könnyíti meg a szolgáltatók és emberek életét főleg napjainkban, amikor olyan hétköznapi eszközök, mint egy bevásárlókocsi vagy parkolójegy kiadó automata megérintése fertőzhet és így potenciális veszélyforrásnak számít.

A vírus támasztotta adaptációs kényszer számos területen hozott fejlesztéseket az elmúlt évben hihetetlen gyorsasággal, ami természetesen nem volt máshogy a közlekedési iparban sem.

A közlekedés kapcsán olyan alkalmazási területekről beszélhetünk, ahol jellemzően rendszámfelismerő technológia felhasználásával kerülnek azonosításra a járművek, majd ez alapján a nap 24 órájában automatikusan, emberi közreműködés nélkül működik egy fizetési rendszer, legyen szó útdíjrendszerről, érintésmentes parkolásról, forgalomirányításról vagy éppen forgalomszámlálásról, így minden funkció az út megszakítása nélkül, menet közben, azaz szabad áramlású rendszerben érhető el.
Ezen rendszerek célja a sorompók, vagy bármilyen a forgalom részbeni vagy szakaszos megállítására alkalmas eszközök átalakítása, kiiktatása és kontaktmentessé, dinamikusabbá és hatékonyabbá tétele.

Autópályák esetében a free-flow megoldás felváltja a sokáig működő kapus rendszert (lásd Olaszország, vagy Horvátország), amely mindenki számára egységesen elérhető és társadalmilag pozitív hatással bír. Elég, ha abból indulunk ki mennyire gyűlölünk a reggeli dugóban várakozni, vagy a parkoló automatánál sorban állni. Ez a szolgáltatás mind az üzemeltetők, mind a sofőrök számára sokkal hatékonyabb, hiszen a különböző ellenőrzőpontokra kihelyezett kamerák élőképe szerint kinyert adatok alapján kerül meghatározásra az egyedi díjszabás, legyen szó autóutakról, vagy épp parkolásról.

A legjobb teljesítmény érdekében a parkolási szektor is egy új szintre lép az akadálymentes parkolási élmény nyújtásával, hiszen a be- és kilépéskor nincs többé torlódás, belépési kártyák, környezetre káros és felesleges papírok őrizgetése, felváltva a manuális ellenőrzést. Mindez egyszerűen a rendszámtábla leolvasásával és a tartózkodási hely- és idő egyeztetésével megy végbe.

Hogyan történik a fizetés?

Nemcsak az autópálya használata, vagy a parkolás egyszerűsödik le, hanem a fizetési folyamat is. Ez természetesen régiónként, országonként eltérhet, így teljes mértékben, egyedi szabályokkal meghatározható. Legyen az autópálya esetén kilométer alapján történő fizetés, fix útszakaszra, régiókra vagy egész autópályára vonatkozó tarifa; vagy parkolásnál, ahol lehetőség nyílik parkoló automatás vagy applikáción keresztüli fizetésre.

Egy folyamat csak akkor szabad folyású, ha minden eleme szabad folyású. A mobilalkalmazások és az e-pénztárca-megoldások közelmúltbeli fellendülésével a díjfizetés és a parkolási díjak fizetése teljesen automatizálható, sőt, a használati díjakat már nem kell előre befizetni. Mivel a szabad áramlású rendszerek adatvezérelt szoftverek, bármilyen fizetési megoldás szabadon társítható hozzájuk.

Adatfeldolgozás

Az adatrögzítés a háttérben történik, azaz folyamatos és automatikus a feldolgozás. A felhasználók adatainak gyűjtését és a fizetések továbbítását a helyi operátorhoz küldi automatikusan, akik nem teljesítés esetén intézhetik a büntetésvégrehajtást és behajtást. A megfelelő adatbázisok publikusrendelkezésre-állásával már az utóbbi is automatikusan bonyolítható.

Fontos hangsúlyozni, hogy a szabad áramlású rendszerek nem feltétlenül a legjobb választás minden forgatókönyvhöz. A szabad áramlású rendszerek nagymértékben támaszkodnak a járműazonosítás egységes módjára, amely minden egyes járműre egyedi, és normál forgalmi körülmények között könnyen működik. A legtöbb esetben a járművek azonosítása a rendszám leolvasásával történik (ALPR segítségével). A szabad áramlású rendszerek ezt az információt referenciaként használják, amikor a járműre vonatkozó fizetési, tulajdonosi vagy egyéb információkat külső adatbázisokból összegyűjtik. Olyan környezetben, ahol a rendszámtáblák fizikailag sérültek, sok különböző változatuk van, vagy nem használják referenciapontként az adatbázisokban, a szabad áramlású rendszerek nem fogják a várt eredményeket elérni. Vegyük példaként a parkolásfelügyeletet; még ha meg is van a jármű rendszáma, akkor sem lehet a járműre vonatkozó fizetési információkat lekérdezni, ha a parkoló nem használja referenciaként a rendszámot. Továbbá, ha nincs olyan nyilvántartás, amely tartalmazza a jármű tulajdonosi adatait (rendszám), vagy az valamilyen okból nem hozzáférhető, akkor lehetetlen a szabályok betartatása és a bírságok beszedése.

Ha léteznek minőségi adatbázisok, amelyekhez harmadik fél rendszerei hozzáférhetnek, akkor a végrehajtás és akár a behajtás is bizonyos mértékig automatikusan működtethető. A szabad áramlású rendszer másik előnye, hogy az adatfeldolgozás folyamatos és teljesen automatikus. Ez azt jelenti, hogy az üzemeltetők világos képet kapnak arról, hogy pontosan mi történik a műveletük keretein belül egy adott időpontban.

Integráció

A free-flow rendszerek nagy előnye, hogy egyszerűen integrálható bármilyen meglévő forgalmi vagy parkolási rendszerbe, hiszen csak kamerákra, szerverre és internetre van szükség a működéshez, és teljes mértékben személyre szabható. A legtöbb esetben a meglévő infrastruktúra működését csak kis mértékben akadályozza a szabad áramlású rendszerekhez szükséges hardvereszközök telepítése.

Az akadálymentes free-flow rendszerek a legnagyobb kényelmet és mozgási szabadságot biztosítják a felhasználók számára, bevezetésükkel automatizálhatók az addig manuális folyamatok, javul a felhasználói élmény, felgyorsul az ügymenet.

Összefoglalva, a szabad áramlású rendszerek a legnagyobb kényelmet és mozgásszabadságot kínálják a felhasználóknak, amivel lehetővé teszik az üzemeltetők számára a manuális folyamatok automatizálását. A szabad áramlású rendszerek magas fokú automatizáltsága a folyamatok felesleges akadályainak és egyéb akadályainak elhagyásával a forgalom áramlását is felgyorsítja, ezáltal emelve a felhasználói élményt. A szabad áramlású rendszerek telepítése és karbantartása általában gazdaságosabb, mivel kevesebb hardver-infrastruktúrára van szükség, és a legtöbb folyamatot online, szoftver segítségével kezelik.

További információért, írjon nekünk e-mailt a request@asuratechnologies.com-ra.